Het Elcerlyck journaal

U bent hier:»»»Het Elcerlyck journaal

Het Elcerlyck journaal

Nieuwsbrief maart 2018

 

Goudsmid atelier Elcerlyck uit Bredevoort is een ambachtelijk bedrijf voor het ontwerpen en vervaardigen van sieraden. Vaak wordt goudsmid atelier Elcerlyck verward met een juwelier, maar daar zitten wel degelijk verschillen in. Zo is het grootste gedeelte van de sieraden die een juwelier verkoopt bij derden ingekocht, en in de meeste gevallen kiest de klant dus een sieraad uit de collectie die dan door de goudsmid op maat of aangepast kan worden.

Wanneer u nu echt een bijzonder en persoonlijk sieraad vervaardigd wilt hebben gaat u naar de goudsmid. Bij goudsmid atelier Elcerlyck, is het grootste gedeelte door Luci Aversteeg zelf ontworpen en gemaakt. Een klein gedeelte van de collectie wordt gemaakt door collega goudsmeden.

Een goudsmid beoefent een eeuwenoud ambacht, wat zich richt op de productie en verwerking van materiële goederen en/of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. Echter onderscheidt het ambacht zich van andere industrieën doordat het niet grootschalig is.

Ondanks het feit dat het vak van goudsmid een eeuwenoud en ambachtelijk beroep is, maakt goudsmid Luci Aversteeg van goudsmid atelier Elcerlyck ook gebruik van moderne technieken en machines. Zo is het geoutilleerde atelier uitgerust met lasers, draaibanken en de nieuwste handgereedschappen.

Al ruim 31 jaar volgt Luci Aversteeg haar eigen weg en laat ze zich niet verleiden tot hypes of mode trends. Een draagbaar en herkenbaar Elcerlyck sieraad is na 20 jaar nog steeds draagbaar. Dit is volgens Luci Aversteeg een van de aspecten bij het ontwerpen van een Elcerlyck sieraad.

Met de komst van het internet is er veel veranderd. We zien dit bijvoorbeeld ook hier in Bredevoort, waar 10 jaar geleden het kleine boekenstadje met zijn vele antiquariaten overspoeld werd  door boekenliefhebbers. Nu kun je die boeken gewoon wereldwijd via google zoeken, en wanneer je beschikt over een ISBN nummer is het al helemaal eenvoudig.

Zo ook in ons vakgebied, waar veel  juweliers en goudsmeden naast een fysieke winkel ook een webwinkel hebben. Ook social media speelt steeds meer een grotere rol om een product aan de man te brengen. Het koopgedrag is gewoon anders geworden en is het in veel gevallen een kwestie van gunnen.

Wij doen bijvoorbeeld de boodschappen die we voor de winkel nodig hebben hier bij de buurtsuper. Niet alleen voor de leefbaarheid van Bredevoort, maar ook omdat we het ze gunnen. Luci Aversteeg denkt dat een webwinkel voor standaard sieraden best wel een aanwinst zou kunnen zijn, maar wanneer de klant nu echt op zoek is naar iets bijzonders het fysieke onontbeerlijk is. De klant wil het dan in het echt zien, voelen en passen.

Dat zijn dus de klanten die wij zoeken, welkom laten voelen en die wij willen koesteren.

Klantvriendelijkheid en service zijn onze speerpunten.

Ook onder hetzelfde dak is de Klokkenmaker Jan Ubels gevestigd. Deze maand is het 20 jaar geleden dat de uit Rotterdam afkomstige horloge en klokkenmaker Jan Ubels de deuren opende van zijn atelier aan de Peperstraat in Aalten. Volgens Jan Ubels een goede keus, want eigenlijk vanaf de eerste dag is de toestroom van reparaties niet meer gestopt.

Jan Ubels vervolgt dat hij eigenlijk nooit echt iets heeft gedaan om reclame te maken en dat het allemaal meer van mond tot mond ging. Veel heeft hij te danken aan een Klokkenverzamelaar van Louis XVI pendules die nadat hij een klok gerestaureerd leverde, weer een andere voor restauratie mee terug mocht nemen, en mede door zijn netwerk, wisten veel klokken liefhebbers de weg naar Aalten te vinden.

Na twee jaar in Aalten deed zich de mogelijkheid voor een ruimte te betrekken bij zijn partner Luci Aversteeg van goudsmid atelier Elcerlyck uit Bredevoort.

In 2000 werd niet alleen het goudsmid atelier met winkel verbouwd, maar werd ook het achterliggende gedeelte omgetoverd tot “open” atelier voor de reparatie en restauratie aan uurwerken. De open uitstraling van het goudsmid atelier en  het horloge en klokkenatelier zorgen volgens Jan Ubels voor extra traffic.

Veel bezoekers aan Bredevoort komen even binnen om te kijken wat het vak inhoudt en vergapen zich dan in veel gevallen aan de vele machines en gereedschappen. Natuurlijk zijn het op dat moment geen klanten, maar door ze vriendelijk te ontvangen en uitleg te geven zien wij de bezoeker meer als ambassadeur van Elcerlyck en de klokkenmaker, waarna we ze wellicht in de toekomst wel kunnen begroeten als klant.

In de horlogewereld is Jan Ubels uitgegroeid tot een alom bekend en gerenommeerd atelier voor de reparatie en restauratie van voornamelijk mechanische uurwerken. Klanten niet alleen uit Nederland, maar ook vanuit België, Duitsland, Curaçao, of zoals laatst Zuid- Korea en Shanghai weten de weg naar Bredevoort te vinden. In de meeste gevallen gaat het hier om de restauratie of reparatie van een horloge uit het hogere segment.

U ontvangt het Elcerlyck journaal omdat u al eens bij Elcerlyck of de klokkenmaker bent geweest voor een reparatie of opdracht. Als u een keer een opdracht heeft voor Elcerlyck of De Klokkenmaker bent u natuurlijk van harte welkom. Ook al is het maar om de nieuwe etalage te bekijken die nu geheel in de sfeer van Pasen is, of om eens te kijken waar bijvoorbeeld Luci Aversteeg op dat moment mee bezig is.

Zo is ze op dit moment druk bezig met het uitkristalliseren van het stamboom takje: een sieraad geïnspireerd op de familiegeschiedenis, een organisch maar toch strak sieraad.

Wanneer u nu echt een bijzonder sieraad wilt laten ontwerpen, houd er dan rekening mee dat het gewenst is een afspraak te maken. Voor een oriëntatie gesprek wordt er 2 uur voor u vrijgehouden, is gratis en verplicht u tot niets. Wel is het zo dat wanneer u en Elcerlyck tot een ontwerp komen, maar u toch beslist nog niet over te gaan tot het laten vervaardigen van een sieraad, het ontwerp eigendom van Elcerlyck blijft.

Ook dit jaar doen goudatelier Elcerlyck en de Klokkenmaker Jan Ubels uit Bredevoort weer mee aan het jaarlijks terugkerend evenement “Beleef het Sieraad”! Zaterdag 4 november 2017 wordt een schitterende en fonkelende dag. Tijdens “Beleef Het Sieraad” openen juweliers, goudsmeden en uurwerkmakers hun winkels en ateliers om het publiek alle facetten van hun mooie ambacht te tonen. “Beleef het Sieraad” is dé open dag voor de sieradenbranche. Sieraden en horloges in de spotlights dus! Sieraden schitteren en fonkelen, ze voegen iets toe. Ze zijn bijzonder én met liefde gemaakt. En dat is wat de deelnemende bedrijven laten zien tijdens Beleef Het Sieraad, de succesvolle open dag voor de sieradenbranche. Met als doel hun prachtige producten en ambacht te laten zien aan de consumenten.

Meer dan alleen sieraden en uurwerken

Atelier Elcerlyck en de Klokkenmaker uit Bredevoort willen het in Bredevoort  breder uitdragen door lokale ondernemers in en rondom Bredevoort de kans te geven zich ook op deze dag te presenteren. Froukje Koolenbrander – Jansen zal aanwezig zijn met de persoonlijke “gouden “ vakantietip, Nails by Renee zal gouden nagels lakken en   ‘t Olde Pietepol verkoopt  zelfgemaakt ijs. Ook is dit jaar weer Middeleeuws Restaurant Bertram van de partij met een “pareltje voor op de tong” en een briljant getapt biertje. Bij Elcerlyck zullen elk heel uur tussen 11 en 4 diverse demonstraties plaatsvinden en zal er uitleg worden gegeven over de vele mogelijkheden voor het vervaardigen van een uniek en persoonlijk sieraad. Bij de Klokkenmaker Jan Ubels zal uitgelegd worden wat het vak van horloge en klokkenmaker nu precies inhoud en maakt de bezoeker aan de hand van een prijsvraag kans op een mooi horloge. Onder de naam “een hart van goud “ sponsoren we tevens een goed doel door de armbanden die gemaakt zijn van de reddingsvesten voor de overtocht naar Griekenland door vluchtelingen te verkopen.  Dit is de armband ontworpen en gemaakt door Omar Munie , de zogenaamde “Omarmband “ en zullen worden verkocht door Eliane de Leeuw. Om dit alles kracht bij te zetten hebben we Wilma van der Donk en Henk Gerrits uit Groenlo bereid gevonden hun verhaal te doen over hun bevindingen bij de hulp op het Griekse eiland Lesbos.

Over Omar Munie

Vanwege een burgeroorlog in zijn thuisland Somalië, vluchtte Omar op 9-jarige leeftijd met zijn broertjes en zus naar Nederland. Hij wilde hier een nieuw leven beginnen en zich richten op de toekomst. Als het aan zijn moeder had gelegen, dan was Omar accountant geworden. Echter al op jonge leeftijd ontdekte Omar dat hij liever met zijn handen wilde werken en een creatief vak wilde leren.

Hij ging naar de modevakschool waar hij hard werkte om zijn talenten verder te ontwikkelen. Al snel maakte hij zijn eerste tassen, die hij direct verkocht aan de meisjes uit zijn klas. Zo richtte hij al tijdens zijn mbo-opleiding zijn bedrijf Omar Munie Clothing op. Een half jaar na de oprichting hiervan was Omar te gast in diverse televisieprogramma’s. Tijdens zijn studie vloog hij zelfs al naar New York, om aan het grote warenhuis Macy’s zijn tassen te verkopen. Een jaar na de oprichting van zijn bedrijf won Omar zelfs de prestigieuze prijs ‘Beste Leerling van het Jaar’ en kreeg hij zijn eigen atelier aan de Binckhorstlaan in Den Haag.

In 2010 werd de Omar Munie Flagshipstore aan de Coolsingel in Rotterdam geopend. En na deze prijs volgden vele andere, waaronder ‘Beste ondernemer onder de 25 jaar’, ‘Meest innoverende ondernemer 2011’ en een oeuvreprijs in 2013 voor een duurzame designtas gefabriceerd uit gerecyclede KLM-uniformen. In 2013 verhuisde de Omar Munie Flagshipstore naar het prestigieuze Noordeinde in Den Haag. Omar Munie zet zich veel in voor sociale initiatieven. Zo ontwierp hij de ‘Omarmband’. Het bandje, waarvan de buitenkant is gemaakt van gebruikte reddingsvesten waarmee vluchtelingen Europa levend hebben bereikt, laat zien dat je diversiteit als een meerwaarde ziet voor onze samenleving.

Goed in schatten? Dan maak je kans op een horloge!

Op 4 november kunt u meedingen naar een Laco horloge t.w.v.  €298.00. Op de toonbank bij De Klokkenmaker staat een grote vaas geheel gevuld met uurwerken. Kom langs en vul de kaart in met het aantal horloges waarvan u denkt dat er in de vaas zitten. Een reis door de tijd:  Horloge en Klokkenmaker Jan Ubels zal u deze dag vermaken met demonstraties en uitleg verschaffen over het mooie vak van horlogemaker. Laat u verrassen en zet 4 november in uw agenda.

Beleef Het Sieraad wordt georganiseerd door de Federatie Goud en Zilver, de overkoepelende organisatie voor de sieraden- en horlogebranche

Aanvang Zaterdag 4 November van 11.00 – 18.00 uur

Prinsenstraat 6a in Bredevoort

Allerzielen

Op Donderdag 2 November is het Allerzielen en worden alle gestorvenen herdacht. Voor wie zoekt u een “wensschelpje” ?

Als een geliefde sterft

Of je nu wilt of niet, maar iedereen maakt het mee. Het sterven van een naaste of geliefde, niemand ontkomt aan de dood. Het leven is vergankelijk, maar de herinnering blijft. Met een bijzonder en exclusief wensschelpje in de geest van uw geliefde of dierbare verzacht u de pijn en houdt u de herinnering levend. Een wensschelpje is een klompje goud of zilver gesmolten in een grillige vorm dat wat weg heeft van schelpje. U kunt het schelpje natuurlijk voor uzelf houden, maak kan dit natuurlijk ook weggeven als hart onder de riem bij het verwerkingsproces van hun naaste.

Het atelier is 2 november geopend van 10.00 – 18.00

2018-08-23T13:40:31+00:00